Bonsai groothanden – Lucky bamboo groothandel

Onderhoud bonsai

Water geven

Water geven is heel belangrijk voor een bonsai. De hoeveelheid en frequentie van bewateren hangt af van verschillende factoren, zoals boomsoort, grootte, grondsoort, grootte van de pot, weer en standplaats. Geef enkel water wanneer het nodig is ( teveel water = wortelrot ), je kan dit gemakkelijk controleren door met een vinger aan de grond van de bonsai te voelen. Gewoonlijk wordt eens per dag water gegeven, let wel in de zomer kan dit tweemaal nodig zijn. ’s Morgens of ’s avonds zijn de beste tijdstippen om te wateren. Tip: ’s zomers mogen de bladeren ook besproeid worden.

Bemesten

Bemesten van een bonsai is even belangrijk als het water geven. Een bonsai-boom staat voornamelijk in een kleine pot, hierdoor zitten er maar weinig voedingsstoffen in de grond. Door regelmatig en op een goede manier te bemesten zorg je voor gezonde groeiomstandigheden voor de bonsai. Normaal mag er bemest worden vanaf April t/m Oktober, en dit één maal per week. Vloeibare meststof wordt met het gietwater meegegeven. Tip : Een boom die pas verpot is mag twee maand niet bemest worden.

Verpotten

Om een bonsai goed te verpotten is het belangrijk om volgende stappen zorgvuldig uit te voeren:

Stap 1

Haal de bonsai voorzichtig uit zijn oorspronkelijke pot, zo kunnen er geen wortels beschadigd geraken.

Stap 2

Verwijder de oude grond met een bonsai-hark van tussen de wortels, doe dit eveneens met veel zorg zodat er weinig schade aan de wortels komt.

Stap 3

Snoei lange wortels in en verwijder dikke hoofdwortels die naar beneden groeien. Hierdoor ontstaat er een mooie wortelhals rondom de bonsai.

Stap 4

Vul de pot ongeveer tot 1/5 met een onderlaag van de nieuwe grond.Plaats nu de bonsai in zijn nieuwe pot. Tip : Plaats de bonsai iets uit het midden van de pot, zo lijkt het natuurlijker.

Stap 5

Vul de pot verder op met de nieuwe grond, doe dit tot ongeveer 1 cm van de potrand. Zorg er voor dat alle holtes rondom de bonsai gevuld zijn met de nieuwe grond, hiervoor kan jede onderkant van je bonsai-hark gebruiken.

Stap 6

Begiet de bonsai nu overvloedig tot het water onderaan de pot eruit stroomt.

 

Let op : Wanneer de bonsai juist verpot is kan je hem beter niet in de volle zon plaatsen en vrij van de wind. Hierdoor is de Kans op uitdroging veel kleiner. De bonsai mag nu gedurende twee maand niet bemest worden.

Snoeien

Bij het snoeien van een bonsai zijn volgende dingen belangrijk:

  • snoei tijdig lange uitlopers bij;
  • snoeien mag bij de meeste loofbomen jaarrond gebeuren;
  • snoei de bonsai steeds terug tot zijn vorm ( zie foto’s );
  • het snoeien van de uitlopers moet gebeuren met een bonsai-schaar, dikkere zijtakken worden weggesnoeid met een concaaf- of een knobbeltang.
  • grondscheuten en uitlopers op de stam van de bonsai moeten steeds verwijderd worden.